Os sonmes libe ed nos esprimer.

Sét janvié deus-mile-tchinze.
Din min poaiyis, os sonmes libes d'écrire, ed dessiner, ed pinser et d'causer ed quoé qu'os voulons, quanq os voulons. Os sonmes libe ed nos esprimer.
Ej préfère moérir dbout qué d'vive à gron.

Vint-uit septimbe deus-mile-dis-uit.
Ej minge del vianne et soutiens ches bouchers et ches abattoèrs.

samedi 28 mars 2020

Fabritcher chin pain

Bojour à tertous,

Os êtes à vo'moaison, coèr au moinss justch'à ech tchinze dech moés d'avri, os évitez ed sortir, mais os ainmez avir du boin pain.

Adon, pour vos eq j'ainme, vlò unne boinne rchète ed pain eq foait m'fanme :

I feut un tchilo ed frinne, troés quèrts d'un lite d'ieu, unne tchuillère à café ed chuke et unne del levure ed boulindger.

Os touillez granmint, pi os mettez aprè deus crossés tchuillères d'ole et unne ed sé, un bol (o un quèrt ed lite) d'avangne o eute céréales.

Et os touillez coèr un cros keup (os avez l'tans ; os êtes à vo'moaison pour tchinze jours).

Chi i o dzoin, os pouvez rmette un tiot molet ed frinne.

Achteure, os attindez miu ed deus eures in mettant ech pain qu'os êtes in route à fabritcher din un indroét bin keud, à miu ed vint-chonc dégrés, et ed couvrir avuc un morcieu ed tissus fré pèr dsus.

M'fanme vos conseille del mette avant din un mole à watieu dò qu'os érez mis ed l'ole chu ches bords et ch'fond, et dò qu'os mettrez ch'morcieu ed tissus fré pèr dsus.

....

Après avir bin attindu miu ed ches deus eures, mettez à tchuire alintour ed chincante à soéçante minutes - o unne eure - din un four qu'est djò à chint-soéçante degrés.

M'fanme met din ch'four à chin-soéçante-dis degrés, quarante-chonc minutes.

Vlò achteure vot pain tchuit.



Pour ches gins qu'ont un molet ed gingin, os pouvez i offrir un bieu so pour miu l'conserver.


Etpi, n'obliez mie : avuc du bure ch'est miu.

Chi os ainmez ech pain tert, i vos feut in foaire chake jour. Chin quoé, ech pain-lò qu'os pouvez foaire, minme aprè quèks jours, l'est sé mais fin boin.

Boin accion !


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire